La majoria dels habitatges que hui en dia estan situats passant la sèquia de Vera, constituïren els terrenys on es creà una
fàbrica anomenada “La Papelera” de 1933 a 1959. La seua implantació suposà un efecte crida i
començaren a arribar al nostre barri molts immigrants. La fàbrica no sols
elaborava paper, sinó també cel·lulosa a partir d’un procés electrolític. Tot i que l'empresa semblava, a priori, que anava a donar molts beneficis, la veritat és que els problemes se'ls acumularen i prompte sorgiren les complicacions que desembocarien en unes condicions laborals roïnes i sous baixos, cosa que provocà una primera vaga al 1951. Finalment
la segona vaga al 1958 i els deutes acumulats per l’empresa acabaren amb
l’acomiadament d’un bon nombre de treballadors, entre ells del meu pare. Altres foren traslladats a altres plantes que tenia l'empresa a Catalunya i al País Basc.
Un cop abandonada, les destrosses es feren cada vegada més grans
Al fons es veu l'edifici central de la Papelera i el seu deteriorament. Les casetes que apareixen foren traslladades des del seu antic emplaçament, entre els "merenderos" de la nostra platja, a la Patacona.
Són els anys 50, l'escuma que s'observa dins l'aigua obeeix als vessaments incontrolats que es feien des de la fàbrica. Probablement fou una de les meues primeres imatges de la mar. Pensava, innocent de mi, que eixe era l'aspecte que la mar havia de tenir de manera natural.
M'agradaria saber on estaba la papelera, era davant del restaurant Casa Navarro i adjunts?. Grácies
ResponEliminaHola Josep, acabe de vore la teua pregunta de casualitat, així que disculpa'm. La fàbrica ocupava una superfície rectangular molt llarga que servia de límit entre la séquia de Vera (de fa temps tapada) i l'institut d'Alboraia actual prop de l'antiga restaurant de la Patacona. El que hui es casa Navarro està davant del que antigament era la fàbrica de "La Papelera". Salutacions cordials.
Elimina